Мања слова Већа слова РСС

Национални ЦИРТ(енг. Цомпутер Инцидент Респонсе Теам) тим, односно тим за одговор на рачунарске инциденте основан је 2012. године а као дио заједничког пројекта  Владе Црне Горе (Министарство за информационо друштво и телекомуникције) са Интернационалном телекомуникационом унијом. Од свог почетка до данас успјешно је ријешио или помогао рјешавању великог броја рачунарски инцидената који су имали национални или интернационални карактер. 

Прва Стратегија сајбер безбједности донешена је 2013. године у сарадњи ЦИРТ-а и релевантних државних органа препознатих на пољу сајбер безбједности, у оквиру исте су дефинисни стратешки циљеви и правци развоја Црне Горе у сфери сајбер безбједности. НАТО 2016. године дефинише сајбер простор као четврти операциони домен, све већа заспупљеност информационих технологија у свакодневним животним и пословним и другим процесима само по себи доноси и све већу зависност од истих. 

Безбједност информационих система ставља се односно долази у први план. Стога ЦИРТ тим као кровно тијело на пољу сајбер безбједности има и схвата тежину, обим и битност задатка који испред себе и стим у вези заједничким напорима и сарадњом како са осталим државним органима тако и са приватним сектором настоји да очува безбједности сајбер простора Црне Горе као немалог дијела укупне националне безбједности државе.