Manja slova Veća slova RSS
>

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Datum objave: 13.10.2021 13:19 | Autor: CIRT

Ispis Štampaj stranicu


Sajber kriminalci sada pokušavaju da prevare korisnike da povjeruju da su njihovi uređaji zaraženi malverom Flubot prikazivanjem lažnog upozorenja.

Upozorenje („Android je otkrio da je vaš uređaj zaražen.“) je lažno, ali ono čime se plaše potencijalne žrtve može postati stvarnost ako primalac ove poruke klikne na dugme "Instaliraj bezbednosno ažuriranje" koje je dio poruke.

Poruka sadrži uputstvo kako da instalirate bezbjednosno ažuriranje da biste uklonili Flubot sa telefona.

Međutim, kada primalac klikne na dugme za instaliranje bezbjednosnog ažuriranja, ova radnja pokreće infekciju Flubotom. Na ovaj način inficiraju se isključivo Android telefoni, ali treba imati na umu da se sadržaj ovih poruka stalno mijenja.

Ranije su poruke koje su dovodile do infekcije Flubotom navodno slale kurirske službe. Radilo se o obavještenjima kojima su korisnici navođeni da kliknu na priloženu URL adresu ili preuzmu aplikaciju kako bi saznali detalje o isporuci paketa.

Kada dođe do infekcije, malver koristi adresar korisnika za dalje širenje. Njegov drugi zadatak na inficiranom uređaju je krađa podataka o bankovnom računu.

U martu 2021. godine malver je dobio dodatne funkcije, uključujući oponašanje popularnih aplikacija kao što su FedEx, DHL, Correos i Chrome sa ciljem krađe korisničkih podataka.

Važno je napomenuti da iako korisnici iOS uređaja mogu primiti iste poruke, njihovi uređaji se neće zaraziti Flubotom.