Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Pribilović u Briselu: Pitanje sajber bezbjednosti ključni prioritet

Ministarka Pribilović u Briselu: Pitanje sajber bezbjednosti ključni prioritet
Datum objave: 14.03.2017 17:22 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave Suzana Pribilović razgovarala je u Briselu sa Sorinom Dukaruom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a po pitanju sajber bezbjednosti.

Na sastanku je konstatovano da je pitanje sajber bezbjednosti ključni prioritet, u okviru uspješne saradnje u oblasti informacione bezbjednosti i pružanja stručne pomoći NATO-a.

Ministarka Pribilović je istakla da je na polju informacione bezbjednosti postignut značajan napredak i da se, prvenstveno kroz aktivnosti CIRT tima (Computer Incident Response Team) koji funkcioniše u okviru Ministarstva javne uprave, tokom ove godine očekuje formiranje Savjeta za informacionu bezbjednost, izrada propisa za zaštitu kritične informatičke infrastrukture i izrada nove Strategije informacione bezbjednosti Crne Gore.

Pomoćnik generalnog sekretara Dukaru je istakao da cijeni intenzivne i temeljne aktivnosti Ministarstva javne uprave kako bi se ukupan sistem zaštitio od sajber napada i ocijenio je da je Crna Gora na pravom putu u spovođenju aktivnosti u cilju kvalitetne zaštite na polju sajber bezbjednosti. On je napomenuo da je saradnja sa Crnom Gorom ostvarena i povodom nedavnih DDoS napada na portal Vlade Crne Gore, kao i na cijelu mrežnu infrastrukturu Vlade Crne Gore, tokom koje je NATO pružio stručnu pomoć u vidu savjeta i razmatranja najboljih opcija za zaštitu infrastrukture. U tom kontekstu on je naglasio značaj obrazovanja na svim nivoima o sajber bezbjednosti i stručnog usavršavanja službenika, koji rade na poslovima informacione bezbjednosti, u cilju što bolje zaštite.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje kroz usavršavanje i obuku službenika, koju putem NATO SPS programa organizuje Ministarstvo javne uprave u saradnji sa NATO školom iz Oberamergaua.

Ministarstvo javne uprave