Manja slova Veća slova RSS
>

Sajber napadi u CG: Hakeri posebno “zainteresovani” za politička dešavanja

Datum objave: 04.08.2017 14:15 | Autor: CIRT

Ispis Štampaj stranicu


U većini sajber napada u Crnoj Gori radi se o dobro organizovanim kriminalnim grupama, ali postoje i napadači koji djeluju samostalno. Takođe, značajna politička dešavanja dovode do pojačanja aktivnosti određenih grupa napadača kao što su haktivisti, kazao je za CdM načelnik Direkcije za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata (CIRT) Nikola Ivanović.


On ističe da se sajber napadi u Crnoj Gori ne razlikuju u većoj mjeri od aktuelne situacije na globalnom nivou.

Ivanović kaže da smo svjedoci prethodnih godina da svaki značajniji politički događaj prate i sajber napadi, kako u Crnoj Gori, tako i na globalnom nivou.

“Ovo se ne odnosi samo na političke događaje, već i na razne druge važne događaje, kao što su Olimpijada, Svjetsko prvenstvo u fudbalu i slično. Možemo slobodno reći da sajber napadi dolaze iz svakog kraja svijeta i da smo svi potencijalne žrtve. Jedan od glavnih problema u sajber prostoru jeste što kod velikog broja sofisticiranih napada ne možete sa sigurnošću reći ko stoji iza napada. Postoje brojni alati koji pružaju anonimnost napadačima”, rekao je Ivanović u razgovoru za CdM.

NATO od velike pomoći

Pored odgovora na incidentne situacije, CIRT djeluje i proaktivno, kroz edukaciju službenika i građana, kao i kroz objavljivanje raznih sigurnosnih savjeta i upozorenja.

“Danas postoje različite vrste napadača kao što su sajber kriminalci, sajber špijuni, haktivisti i drugi. U zavisnosti od vrste napadače, variraju i njihovi ciljevi”, kazao je Ivanović.

Ocjenjuje da članostvom u NATO imamo veću sigurnost u borbi protiv hakerskih napada.

“NATO je jedina organizacija koja se na sistematičan i stručan način bavi sajber zaštitom i ima razvijen sistem sajber odbrane. Kao članica NATO-a, imamo veliku prednost i korist, jer možemo nesmetano da koristimo sisteme koje su razvili naši saveznici, čime jačamo otpornost naših informacionih sistema na ovakve napade”, istakao je Ivanović.

Motiv profit, napadi konstantni

Ivanović objašnjava da je glavna motivacija sticanje profita nelegalnim sajber aktivnostima.

“Samim tim, na meti su svi podaci koji mogu donijeti profit. Kada su u pitanju građani, napadači uglavnom ciljaju lične podatke, podatke o kreditnim karticama, naloge za razne internet servise, lozinke i slično”, objašnajva Ivanović.

Dodaje da su napadi u sajber prostoru praktično konstantni.

“Ukoliko posmatramo iz ugla neke kompanije, svakog dana se može registrovati određen broj napada. Spam, “phishing”, malver i sl. napadi su svakodnevnica, ali se u većini slučajeva takvi napadi blokiraju sigurnosnim rješenjima i ne dolaze do krajnjih korisnika”, pojašnjava za naš portal Ivanović.

Iz CIRT-a naglašavaju da napadači koriste veliki broj metoda kako bi se domogli informacija, i taj broj raste iz godine u godinu.

“Za napade se najčešće koriste razni malveri. Ova vrsta napada predstavlja prijetnju broj jedan u svijetu, ali i u Crnoj Gori. Pored malvera, često se koriste “phishing” napadi i razne druge internet prevare preko kojih se pokušavaju obmanuti korisnici kako bi napadačima dostavili željene informacije”, rekao je Ivanović.

Oprezno sa informacijama

Ivanović upozorava građane da budu oprezni kada postavljaju svoje informacije na interentu.

Kako kaže, dosta informacija i sami građani nepažnjom objave na internetu, naročito putem društvenih mreža.

“Prethodnih godina je vrlo popularan i “ransomware”. Radi se o malveru koji nakon uspješne infekcije vrši zaključavanje korisničkih podataka i čini ih nedostupnim. U sljedećem koraku, napadači pokušavaju da iznude novac u zamjenu za povraćaj podataka. U zavisnosti od vrste napadača, varira i nivo sofisticiranosti napada”, naglašava Ivanović.

Izvor: CDM