Manja slova Veća slova RSS
>

Brisel: Predstavljene aktivnosti u oblasti sajber bezbjednosti na NATO simpozijumu NIAS 17

Brisel: Predstavljene aktivnosti u oblasti sajber bezbjednosti na NATO simpozijumu NIAS 17
Datum objave: 19.10.2017 08:54 | Autor: mju

Ispis Štampaj stranicu


Generalna direktorica za elektronsku upravu u informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave, Milica Janković, predstavljala je Vladu Crne Gore, kao key note govornik, na godišnjem NATO simpozijumu NIAS 17, pod nazivom “Cyber beyond the horizon” (Sajber - izvan horizona), koji se održava u Briselu. Na ovom trodnevnom događaju su učešće uzeli NATO eksperti, predstavnici zemalja članica, kao i sajber stručnjaci iz industrije i akademske zajednice. Razgovarali su o načinima zaštite infrastrukture i elastičnosti sistema sajber odbrane u slučajevima sajber napada velikih razmjera.

Janković je predstavila napore koje je preduzeo nacionalni CIRT tim u okviru Ministarstva javne uprave, nakon preuzetih sajber smjernica na NATO samitu u Varšavi, kako bi se povećao nivo sajber bezbjednosti državne infrastrukture. Takođe, govorila je o intenziviranju partnerstava sa industrijom, najprije sa telekomukacionim provajderima, u kontekstu zaokruživanja sajber zaštite spolja i iznutra. Ona je ukazala na važnost edukacije i podizanja svijesti o tome da je sajber kultura svakog pojedinačnog korisnika polazna tačka svih odbrana koje je moguće realizovati.

Na simpozijumu je istaknut značaj ekspertske pomoći i savjeta koje smo i koje i dalje, sada kao punopravna članica, a ranije kao zemlja u procesu pristupanja, u kontinuitetu dobijamo od NATO-a.

NATO NIAS 17 se završava u četvrtak 19. oktobra.

Ministarstvo javne uprave