Manja slova Veća slova RSS
>

Obilježen Dan sigurnog interneta

Obilježen Dan sigurnog interneta
Datum objave: 06.02.2018 14:30 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU MJU

Povodom Dana sigurnog interneta u podgoričkoj OŠ „Oktoih“ za roditelje učenika održana je prezentacija o sajber bezbjednosti na internet CIRT tima Ministarstva javne uprave.

Prema riječima Ane Minevski predstavnice CIRT tima, internet kao globalna računarska mreža je neizbježan alat za sve generacije. On pruža beskonačne mogućnosti za informisanje, obrazovanje, zabavu i druženje, međutim, s obzirom na to da je internet odraz ,,stvarnog’’ svijeta i na njemu postoje opasnosti i rizici od raznih vrsta zloupotreba – odavanje ličnih podataka, verbalno nasilje, softverski virusi. „Roditelji treba da pomognu djeci da se zaštite u ovoj sredini na sličan način na koji im pomažu da budu sigurni i u ,,stvarnom svijetu’’ – upoznavanjem problema, razgovorom i preuzimanjem neophodnih koraka, istakla je Minevski.

Prema riječima predstavnica CIRT tima Zorice Vujović, Ministarstvo javne uprave i CIRT preporučuju da se poštuju pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu, jer se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprječava oko 85% sajber napada. „Preporuke CIRT-a su da djeca između ostalog osobama koje upoznaju na internetu ne ostavljaju lične podatke, da ne šalju poruke, fotografije ili drugi materijal koji bi mogao nekome da naškodi, ne otkrivaju svoju lozinku, prilikom instalacije novog programa trebaju da se konsultuju sa roditeljima, jer pogrešnim korišćenjem može se ugroziti bezbjednost računara ili svoje porodice. Roditelji i djeci treba da se što više edukuju o svim mogućim prijetnjama na internetu i mogu posjetiti i web stranicu CIRT-a, www.cirt.me   na kojoj se mogu naći korisni savjeti o bezbjednom korišćenju Interneta“, istakla je Vujović.

Međunarodni Dan sigurnog interneta (Safer Internet Day - SID) ove godine obilježava se u svijetu pod sloganom „Stvaranje, povezivanje i dijeljenje poštovanja: Bolji internet počinje s vama.

Ministarstvo javne uprave