Мања слова Већа слова РСС
>

АЛЛ Дигитал Wеек- Недјеља дигиталних вјештина: Одржана радионица на тему „Заштита дјеце на интернету“

АЛЛ Дигитал Wеек- Недјеља дигиталних вјештина: Одржана радионица на тему „Заштита дјеце на интернету“
Датум објаве: 26.03.2019 14:40 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


             Министарка јавне управе Сузана Прибиловић посјетила је Мтел дигиталну фабрику

МЈУ  МЈУ 

Радионица на тему „Заштита дјеце на интернету“ одржана је данас, у организацији Министарства јавне управе и у сарадњи са М:тел Дигитална фабрика, у оквиру обиљежавања недјеље дигиталних вјештина (Алл Дигитал Wеек).

Тим поводом министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, посјетила је Мтел дигиталну фабрику. Она је оцијенила да је данашње окупљање почетак партнерства Министарства јавне управе и компаније М:тел. "Живимо у свијету промјена и великих изазова, посебно у домену ИЦТ индустрије, од којих би овдје издвојила сајбер безбједност и то, прије свега, безбједност дјеце на интернету и коришћење друштвених мрежа. Цијеним  да ово треба да буде само почетак нашег партнерства и зато нисмо баш случајно одабрали да ово буде тема са којом ћемо почети обиљежавање ове значајне недјеље", казала је Прибиловић. 

Она је казала да је задовољство што Недјељу дигиталних вјештина обиљежавамо са нашим партнерима из приватног сектора и управо у томе је велики потенцијал за унапређење нашег рада, јер можемо доста научити од приватног сектора, али и они од нас из јавне управе.

„Мтел је дигиталном фабриком показао како треба подржати младе, али, прије свега, њихове идеје, јер оне су кључ успјеха, а са друге стране држава треба да створи повољан амбијент у којем ће све то функционисати, амбијент у којем неће бити баријера нарочито за младе предузетнике. Подсјетићу да већ сада функционише портал отворених података који је више него добра основа за оснивање и подршку стартуп предузећима, јер им омогућавамо приступ подацима у машински читљивом облику, а о ово смо препознали и као једну од обавеза и у Акционом плану за отворени управу”, казала је Прибиловић.

Директорица за стратегију и ризик М:тел-а Александра Радојевић оцијенила је да је неопходно јачање јавног и приватног сектора. Она се осврнула и да рад М:тел дигиталне фабрике, коју је оператер пустио у „погон“ у септембру прошле године. „Сарадња компаније М:тел са Владом и министарствима може да послужи као примјер привреди како треба учествовати у изградњи дигиталне економије. Да би на том путу успјели потребна је синергија свих нас. Управо умрежавање заједнице је разлог зашто је и отворена М:тел дигитална фабрика у којој се до сада одржало преко 200 окупљања у циљу јачања дигиталне заједнице. Направили смо једну заједницу фрееланцера, стартапера и то је само један од безброј разлога зашто је компанија М:тел лидер у иновацијама“ оцијенила је Радојевић.

Начелница за ИТ у Министарству просвјете, Марина Матијевић, говорила је о сигурности дјеце на интернету и школском порталу за наставнике, али и родитеље. „Родитељи треба да помогну дјеци да се заштите у овој средини на сличан начин на који им помажу да буду сигурни и у ,,стварном свијету’’ – упознавањем проблема, разговором и преузимањем неопходних корака“, истакла је Матијевић.

Према ријечима представника ЦИРТ-а из Министарства јавне управе, Самира Ораховаца, препорука је да се поштују правила за основну безбједносну културу на Интернету, јер се основном сајбер безбједносном културом спрјечава око 85% сајбер напада.

Душан Радусиновић из М:тел-а говорио је о безбједном коришћењу интернета на друштвеним мрежама и колико дјеца користе паметне уређаје, шта обично раде на друштвеним мрежама и колико Фацебоок има података о нама.

Он је рекао да друштвене мреже нису опасне, већ да је опасан садржај који на њима дјеца дијеле. „Потребно је да се штите шифре, да се не даје превише личних информација, затворити профиле тако да не буду јавни и провјерити што више детаља о апликацији коју преузимају“, закључио је Радусиновић.

МЈУ МЈУ

Недјеља дигиталних вештина - Алл дигитал wеек је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вјештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн свијета. Организује се сваке године у марту под покровитељством организације АЛЛ дигитал која представља мрежу телецентара Европе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ