Manja slova Veća slova RSS
>

ALL Digital Week- Nedjelja digitalnih vještina: Održana radionica na temu „Zaštita djece na internetu“

ALL Digital Week- Nedjelja digitalnih vještina: Održana radionica na temu „Zaštita djece na internetu“
Datum objave: 26.03.2019 14:40 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


             Ministarka javne uprave Suzana Pribilović posjetila je Mtel digitalnu fabriku

MJU  MJU 

Radionica na temu „Zaštita djece na internetu“ održana je danas, u organizaciji Ministarstva javne uprave i u saradnji sa M:tel Digitalna fabrika, u okviru obilježavanja nedjelje digitalnih vještina (All Digital Week).

Tim povodom ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, posjetila je Mtel digitalnu fabriku. Ona je ocijenila da je današnje okupljanje početak partnerstva Ministarstva javne uprave i kompanije M:tel. "Živimo u svijetu promjena i velikih izazova, posebno u domenu ICT industrije, od kojih bi ovdje izdvojila sajber bezbjednost i to, prije svega, bezbjednost djece na internetu i korišćenje društvenih mreža. Cijenim  da ovo treba da bude samo početak našeg partnerstva i zato nismo baš slučajno odabrali da ovo bude tema sa kojom ćemo početi obilježavanje ove značajne nedjelje", kazala je Pribilović. 

Ona je kazala da je zadovoljstvo što Nedjelju digitalnih vještina obilježavamo sa našim partnerima iz privatnog sektora i upravo u tome je veliki potencijal za unapređenje našeg rada, jer možemo dosta naučiti od privatnog sektora, ali i oni od nas iz javne uprave.

„Mtel je digitalnom fabrikom pokazao kako treba podržati mlade, ali, prije svega, njihove ideje, jer one su ključ uspjeha, a sa druge strane država treba da stvori povoljan ambijent u kojem će sve to funkcionisati, ambijent u kojem neće biti barijera naročito za mlade preduzetnike. Podsjetiću da već sada funkcioniše portal otvorenih podataka koji je više nego dobra osnova za osnivanje i podršku startup preduzećima, jer im omogućavamo pristup podacima u mašinski čitljivom obliku, a o ovo smo prepoznali i kao jednu od obaveza i u Akcionom planu za otvoreni upravu”, kazala je Pribilović.

Direktorica za strategiju i rizik M:tel-a Aleksandra Radojević ocijenila je da je neophodno jačanje javnog i privatnog sektora. Ona se osvrnula i da rad M:tel digitalne fabrike, koju je operater pustio u „pogon“ u septembru prošle godine. „Saradnja kompanije M:tel sa Vladom i ministarstvima može da posluži kao primjer privredi kako treba učestvovati u izgradnji digitalne ekonomije. Da bi na tom putu uspjeli potrebna je sinergija svih nas. Upravo umrežavanje zajednice je razlog zašto je i otvorena M:tel digitalna fabrika u kojoj se do sada održalo preko 200 okupljanja u cilju jačanja digitalne zajednice. Napravili smo jednu zajednicu freelancera, startapera i to je samo jedan od bezbroj razloga zašto je kompanija M:tel lider u inovacijama“ ocijenila je Radojević.

Načelnica za IT u Ministarstvu prosvjete, Marina Matijević, govorila je o sigurnosti djece na internetu i školskom portalu za nastavnike, ali i roditelje. „Roditelji treba da pomognu djeci da se zaštite u ovoj sredini na sličan način na koji im pomažu da budu sigurni i u ,,stvarnom svijetu’’ – upoznavanjem problema, razgovorom i preuzimanjem neophodnih koraka“, istakla je Matijević.

Prema riječima predstavnika CIRT-a iz Ministarstva javne uprave, Samira Orahovaca, preporuka je da se poštuju pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu, jer se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprječava oko 85% sajber napada.

Dušan Radusinović iz M:tel-a govorio je o bezbjednom korišćenju interneta na društvenim mrežama i koliko djeca koriste pametne uređaje, šta obično rade na društvenim mrežama i koliko Facebook ima podataka o nama.

On je rekao da društvene mreže nisu opasne, već da je opasan sadržaj koji na njima djeca dijele. „Potrebno je da se štite šifre, da se ne daje previše ličnih informacija, zatvoriti profile tako da ne budu javni i provjeriti što više detalja o aplikaciji koju preuzimaju“, zaključio je Radusinović.

MJU MJU

Nedjelja digitalnih veština - All digital week je godišnja evropska digitalna kampanja koja uključuje i ohrabruje ljude da koriste nove tehnologije i Internet uz pomoć vještina koje im pružaju pristup mnogobrojnim mogućnostima onlajn svijeta. Organizuje se svake godine u martu pod pokroviteljstvom organizacije ALL digital koja predstavlja mrežu telecentara Evrope.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE