Мања слова Већа слова РСС
>

Цyбер Сецуритy конференција:Удруженим снагама до подизања нивоа сајбер безбједности

Цyбер Сецуритy конференција:Удруженим снагама до подизања нивоа сајбер безбједности
Датум објаве: 17.05.2019 13:33 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


гов.ме гов.ме

 

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, отворила је данас Другу регионалну Цyбер Сецуритy конференцију под називом “Јачање националне сајбер безбједности у контексту супротстављања хибридним пријетњама на бази успостављених стандарда НАТО и ЕУ на глобалном нивоу". 

„Државне институције, здравство, саобраћај, трговина, као и готово све друге друштвене дјелатности се не могу замислити без употребе информационо-комуникационих технологија. Са растом примјене савремених технологија повећава се број њених корисника, али и ризик од разних злоупотреба у овој области. Свака држава развија капацитете за заштиту своје критичне информатичке инфраструктуре и сајбер простора. Велики број држава је заштиту сајбер простора и борбу против сајбер криминала ставио на прво мјесто у својим националним стратегијама одбране. Црна Гора је усвојила националну Стратегију сајбер безбједности и дефинисала главне принципе. Међутим, изузетно је важно да надлежни државни органи што прије обезбиједе неопходне ресурсе за јачање својих капацитета у сајбер одбрани. Кашњење у јачању капацитета представља велики ризик за будућност, како са аспекта криминала, тако и са аспекта националне безбједности државе“, казала је министарка Прибиловић. 

Она је истакла да се Црна Гора на основу извјештаја Уједињених нација, као и других међународних организација, налази на високом мјесту у погледу развоја информационих технологија и сајбер безбједности. Међутим, у условима активних појава нових пријетњи и наши напори морају пратити такав темпо. Несумњиво је да сајбер безбједност представља изазов савременог доба и као такав није заобишао ни Црну Гору, казала је Прибиловић. 

„Наша визија, безбједан сајбер простор, створиће здрав и позитиван амбијент за развој, не само интернет пословања, већ и свих других облика пословања која користе ИЦТ технологије. Тим прије, имамо разлог више да у наредном периоду удруженим снагама наставимо да дајемо допринос подизању нивоа сајбер безбједности“, закључила је Прибиловић. 

Државни секретар у МУП-у и национални координатор за НАТО, Драган Пејановић, је истакао да је јачање националне сајбер безбједности у контексту супротстављања хибридним пријетњама на бази успостављених стандарда НАТО и ЕУ на глобалном нивоу од великог значаја за Црну Гору, имајући у виду да су хибридне пријетње у фокусу НАТО и ЕУ, као и да су препознате као један од безбједносних изазова на националном нивоу. 

“Дигитално доба и доба масовних медија представља иделан полигон за тзв.неконвенционални тероризам, који се изводи на софистициран и на први поглед непрепознатљив начин. На тај начин могу се изазвати политичке кризе, вршити утицај на изборне процесе, извршити државни удари од стране политички мотивисних група и организација“, казао је Пејановић. 

“Хибридне пријетње подразумијевају комбинацију конвенционалних и неконвенционалних, војних и невојних активности, које се могу координисано користити од стране државних и недржавних актера за постизање одређених политичких циљева на локалном, регионалном, државном или институционалном нивоу и креиране су тако да их је врло тешко детектовати”, навео је Пејановић. 

“Сигуран сам да је приоритетан циљ наших будућих активности: Црна Гора безбједна држава свих њених грађана”, казао је Пејановић. 

„Сајбер криминал доминира насловима у разним медијима, што значи да нема државе ни организације која је имуна на сајбер нападе. Број сајбер напада са криминалним, финансијским и терористичким мотивацијама стално расте и морамо наћи рјешење и одбранити наша кључна средства која државе имају. Треба да имамо јаке механизме у оквиру држава. И међународна сарадња је веома важна“, казала је амбасадорка Израела, Алоне Фисхер-Камм

На конференцији су говорили и експерти из области сајбер безбједности из Црне Горе, Европе и свијета о најновијим изазовима, пријетњама и начинима на које се могу извршити сајбер напади у свим пословним системима, о улогама, одговорностима и достигнућима влада и државних институција у успостављању безбједног сајбер окружења и начинима јачања националне сајбер безбједности кроз међународну сарадњу. 

Конференција се одржава у коорганизацији Висион Евент-а и НВО Сецуре, под покровитељством Министарства јавне управе.

 

   
МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ