Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука о улози ИЦТ и сајбер безбједности у Сарајеву

Одржана обука о улози ИЦТ и сајбер безбједности у Сарајеву
Датум објаве: 24.05.2019 18:00 | Аутор: ЦИРТ

Испис Штампај страницу


Представници Дирекције за информатичку безбједност и одговор на компјутерске инциденте (ЦС/НЦИРТ) Министарства јавне управе Зорица Вујовић, Горан Томковић и Самир Ораховац учествовали су на Суб-регионалној обуци о улози информатичких и комуникационих технолога (ИЦТ) у контексту регионалне и међународне сигурности у организацији Министарства сигурности БиХ, ОСЦЕ Одјела за Транснационалне пријетње (ТНТД) и Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини, у Сарајеву.

Обука је организована с циљем повезивања регионалних и националних напора усмјерених ка јачању сајбер/ИЦТ безбједносне сарадње и побољшање сајбер стабилности.

Учесници обуке разматрали су регионални и међународни развој у области сајбер/ИЦТ сигурносне политике, нарочито мјера за изградњу повјерења, као и успостављање веза између глобалних дискусија и напора у државама југоисточне Европе.

Представници Министарства јавне управе, Горан Томковић, Зорица Вујовић и Самир Ораховац презентовали су Национални ЦИРТ - централну тачку за координацију, размјену информација и одговор на инциденте и сајбер безбједност, као и сарадњу са националним ЦЕРТ тимовима у региону и међународном нивоу и сарадњу са НАТО, ЕУ / ЕНИСА, ИТУ, ДЦАФ, РЦЦ.

„Захваљујуц́и нашим сталним напорима на унапређењу законодавства у области сајбер безбједности, посљедњих година радимо на усклађивању правног оквира са ЕУ, а усвојено је и неколико закона, стратегија и других докумената који регулишу ову област. Крајем 2017. године усвојена је Стратегија сајбер безбједности за период 2018-2021, којом је идентификовано осам стратешких циљева чија ц́е имплементација позитивно утицати на државне институције и друштво у цјелини“, речено је на презентацији Националног ЦИРТ-а.

На обуци су представљена најновија достигнућа у области сајбер/ИЦТ безбједности у ОСЦЕ-у, УН-у и ЕУ-у. Државе чланице ОСЦА-а, укључујући и југоисточну Европу, унапређују имплементацију појединачних мјера за изградњу повјерења (ЦБМ).

Такође, разговарано је о изградњи капацитета - идентификовање потреба и изазова, давање прегледа програма приватног и јавног сектора за креаторе политике и техничке службенике који се баве сајбер/ИЦТ безбједношћу.

Закључено је да надоградња постојећих капацитета и развој нових и даље је приоритет за бројне мултилатералне сајбер/ИЦТ сигурносне платформе.

На тренингу су представљене најбоље праксе и ставови о сајбер/ИЦТ безбједности, као и улога појединачних мјера за изградњу повјерења (ЦБМ) у промовисању веће националне сајбер безбједности.

Представници држава чланица ОСЦЕ-а презентовали су своје националне позиције везане за сајбер/ИЦТ безбједност, као и најновија достигнућа, најбоље праксе, перцепције о пријетњама и начине за јачање регионалне сајбер/ИЦТ безбједносне сарадње кроз платформе као што је ОСЦЕ.