Manja slova Veća slova RSS
>

Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu

Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu
Datum objave: 11.02.2020 14:33 | Autor: Ministarstvo sporta i mladih

Ispis Štampaj stranicu


Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, otvorili su konferenciju „Zajedno za bezbjedniji internet“.

  
Minisratstvo sporta i mladih

„Edukacija o sajber bezbjednosti treba da bude ključni faktor u zaštiti djece i omladine. Neophodno je da državne institucije, u saradnji sa svim relevantnim subjektima, uključujući mlade i njihove roditelje i staratelje, ulože maksimalne napore u oblasti digitalnog opismenjavanja i upoznavanja mladih sa rizicima i izazovima internet komunikacije. Upravo smo iz tog razloga nedavno potpisali Sporazum o saradnji i dogovorili da zajedno radimo na edukaciji i predstavljanju dobrih i loših strana interneta, umrežavanja u društvene mreže, u namjeri da u narednom periodu imamo bolje rezultate u ovoj oblasti“, istakao je Janović.

Minisratstvo sporta i mladih

„Vi ste generacija koja raste i razvija se na internetu, i koja je često na društvenim mrežama. Treba da budete svjesni da svijet društvenih mreža nije realna slika stvarnosti i da baš niko nema pravo da vas ugrožava na ovim platformama. Da boravak u sajber prostoru treba da bude prilika za vaše usavršanje, za bržu i jednostavniju komunikaciju sa svijetom, a ne da bude mjesto na kojem se ne osjećate sigurno i kao kod kuće. A upravo je to cilj kampanje koju smo pokrenuli da zajedno radimo na tome da internet bude bezbjednije mjesto i za vas. Želim da znate da naš CIRT - Direkcija za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente u okviru Ministarstva javne uprave, svakodnevno prima prijave incidenata raznih oblika i vrši evidenciju prijavljenih“, kazala je ministarka Pribilović.

Ministarstvo sporta i mladih će, u saradnji sa ostalim institucijama koje su potpisnici Sporazuma o saradnji u realizaciji edukativne kampanje “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”, nastojati da u narednom periodu osigura podršku mladima i njihovim roditeljima sa ciljem suzbijanja nasilja i zloupotreba putem interneta.

„Nastojaćemo da, kroz planirane aktivnosti, utičemo na razvijanje kritičkog mišljenja kod mladih i osiguramo njihovo aktivno uključivanje u inicijative povećanja sigurnosti na internetu. Očekujem da nakon ovih edukacija, koje će se održati u svim našim gradovima, mladi budu bolje obučeni za korišćenje i komunikaciju na društvenim mrežama“, naglasio je Janović. 

U okviru događaja je takođe organizovana i panel diskusija „Zajedno za bezbjedniji intenet - Šta je do nas“ na kojoj su učestvovali Ana Minevski, ispred Ministarstva javne uprave, Jakša Backović ispred Uprave policije, kao i Radoje Cerović, psiholog i poslovni konsultant i predstavnica Unije srednjoškolaca, Indira Količić.MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH